Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/load.php on line 651 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-content/themes/brickyard/functions/fe/widget-posts-default.php on line 9 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/formatting.php on line 4358 Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/theme.php on line 2241 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/formatting.php on line 4358 Ordförande har ordet – FSB Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/formatting.php on line 4358 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/formatting.php on line 4358 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/formatting.php on line 4358 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/formatting.php on line 4358 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/formatting.php on line 4358 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/formatting.php on line 4358 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/formatting.php on line 4358 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/formatting.php on line 4358 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/formatting.php on line 4358 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/formatting.php on line 4358 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/formatting.php on line 4358 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/formatting.php on line 4358 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/formatting.php on line 4358

Ordförande har ordet

Ordföranden har ordet

12/6 – 2015

Hej go vänner!
Nu närmar sig sommaren med stormsteg. Äntligen är den gula ”lampan” tillbaka på jobbet igen…
Vi i styrelsen tyckte att våra Informations- och utbildningsdagar i Visby var hellyckade.
Hoppas att ni som var där håller med om det! Vi hade till och med tur med vädret.
Nu är det bara att se fram emot Västerås som vi ska till 25-27 maj nästa år.
Boka in i almanackan redan nu!
Presentationerna från Visby och en bildkavalkad (OBS! ligger inte i kronologisk ordning, då vi var flera som har tagit bilder) ligger nu på vår nydesignade hemsida. Gå in och titta på den.
Vår webbmaster Ida har gjort ett toppjobb!

Men innan vi tar lite ledigt ska säkert en del av er svara på lite remisser.
Det är bland annat nya hissregler på gång, H15, ny EKS och lite till.
Det är viktigt att ni svarar på remisserna, annars vet man aldrig hur det kan bli…

Till hösten är det förstås Länsombudsmöte som vanligt.
Har ni förslag eller önskemål om programpunkter till våra Informations- och utbildningsdagar 2016, ska ni kontakta ert Läsombud eller någon i styrelsen och framföra detta.
Programmet läggs under hösten och ska vara klart till vårt styrelsemöte i januari, så det gäller att komma med bra förslag så fort som möjligt, om det ska finnas en chans att ta med det.

Själv kommer jag att hoppa av inspektörjobbet och på heltid ägna mig åt att utbilda underbara byggnadsinspektörer, handläggare, administratörer men även den privata byggsektorn framöver.
Jag har sedan flera år, parallellt med mitt jobb som byggnadsinspektör, hjälp till med olika utbildningar.
Jag började min utbildningsbana tillsammans med framlidne Stig Åkerman, Boverket och Rune Johansson, Byggutbildarna, där vi utgjorde ett av två lärarlag som våren 2009 åkte runt i landet och utbildade våra Länsstyrelser i PBL/BBR.
Efter det var det pilotgrupp, och utbildning i den nya lagstiftningen för kommunerna tillsammans med Boverket och SKL.
Har även varit med och utbildat politiker i PBL/BBR tillsammans med Länsstyrelsen i Västra Götaland. Det har även blivit en del övriga utbildningar i PBL/BBR och kontrollansvariga tillsammans med Entreprenörsskolan, Sveriges Byggindustrier och Byggutbildarna.
Har även sedan några år tillbaka haft förmånen att ha en del av utbildningen i PBL/BBR för Lantmäteristuderande på Högskolan Väst.
Mitt hjärta klappar även extra för all den fantastiska administrativa personal runt om i Sverige som utgör navet i byggnadsnämndernas verksamhet!
Var med och utbildade administrativ personal tillsammans med Sven-Åke Sonesson (fd Boverket) och Rune Johansson i våras, vilket var superroligt.

Min ambition efter 26 år som byggnadsinspektör (hur gick det till, jag är ju bara 27 år…!) är att försöka se till att få fram de utbildningar som jag, och många med mig, efterlyser främst för oss inom den kommunala anmälansverksamheten.
Det finns ju ingen utbildning för byggnadsinspektörer i dagsläget, utan man kommer ofta in på kommunen med någon form av teknisk bakgrund och får sedan försöka hanka sig fram med lite ströutbildningar emellanåt.
Däremot finns det en del utbildningar för bygglovshandläggare, främst som KY-utbildningar.
Och med tanke på att kåren som jobbar med lov/anmälan/administration nu håller på att föryngra sig, då 40-talistgodingarna går i pension runt om i kommunerna, så måste det till massor med utbildningar för dem som ska ta över.
Kunskaper i PBL/BBR är ju inte direkt någon kunskap man föds med…!

Jag har under mina 5 år som ordförande fått massor med samtal och mail från förtvivlade handläggare, som dels jobbar på kommuner med för få resurser, men även känner att de har för dålig kunskap och saknar erfarenhet inom förvaltningen.
Hur i hela fridens namn ska man då kunna utföra ett bra jobb eller följa lagstiftningen??
Man vet ju inte ens att man inte följer lagstiftningen!
Det är inte ovanligt att man får jobb som bygglovshandläggare, och sedan mer eller mindre tvingas att hålla tekniska samråd, där man kanske inte alls har den utbildningsbakgrund eller erfarenhet som krävs för att man ska kunna göra ett bra jobb.
Kraven i PBL 8:4 ställer enormt höga krav på oss som jobbar med anmälan.
Vi måste ju ha ett hum om vad lagstiftningen kräver om vi ska kunna göra vårt jobb.
Boverket, våra politiker och chefer förutsätter att vi kan det som lagstiftningen kräver.
Och jag kan säga att jag själv, trots mina 26 år i branschen, fortfarande blir matt när jag tänker på hur mycket vi ska kunna!
Många har inte en aning om vad som är kritiska punkter i ett bygge eller vad de ska titta på när de är ute på arbetsplatsbesök.
Av den anledningen är det tyvärr många som struntar i att åka ut på byggena.
Och frågan är om man då uppfyller kraven som lagstiftningen ställer?

Jag tror det finns ett otroligt stort behov av utbildning, inte minst i praktisk handläggning för bygglovshandläggare, byggnadsinspektörer, administratörer OCH politiker (de är ju de som sitter på ”verktygen” att skapa en bra och rättssäker arbetsplats, så se till att skicka dem på kurs..).
När jag har haft utbildningar för politiker, får man många olika reaktioner från dem kan jag lova.
En del blir rejält skärrade, när de inser att de är ytterst ansvariga för att förvaltningen/enheten har rätt bemanning och kompetens. Jag hoppas att jag, när jag nu ska utbilda på heltid, ska ha möjlighet att bidra till en drägligare vardag för er!

Under mina år som ordförande har jag med en dåres envishet påpekat för Boverket, SKL och Länsstyrelserna att det måste till utbildningar för oss som jobbar med anmälan.
Men det verkar som om detta fortfarande inte finns på agendan överhuvudtaget.
Man fortsätter med sina utbildningsinsatser för de som jobbar med planer och bygglov, och ”glömmer” bort resten (nu kommer jag inte till himlen igen..!).
Jag tror att det till stor del beror på att dessa organisationer inte själva har den kompetens som krävs för att ta sig an BBR full ut?
Den kompetens, som trots allt finns, finns nog ute i kommunerna.
Jag har även lämnat förslag på att man ska ta in den kompetenser från kommunerna när man jobbar fram nya lagförslag/förskrifter eller tar fram utbildningar. Men än har jag inte fått gehör.
Men vem vet, kanske det kan bli så i framtiden.

När det gäller min insats i detta, brukar jag säga att jag åtminstone kan dela med mig av alla fel som jag har gjort under årens lopp, så man slipper att upprepa dessa.
Det borde väl bli minst en heldagskurs….!!
Skämt åsido, jag slutar min anställning på Vara kommun 25 juni, och börjar på Byggutbildarna.
Tyvärr innebär det att jag inte får sitta kvar som ordförande enligt stadgarna (måste ha fast anställning i en kommun).
Detta är förstås jättetråkigt, då ordförandeskapet har varit så fantastiskt roligt och utvecklande.
Jag har ju dessutom suttit med i styrelsen sedan 2000, så det kommer bli tomt utan detta härliga åtagande och alla fantastiska styrelsekamrater.

Men jag hoppas givetvis att jag ska kunna fortsätta att ha kontakt med er alla ute i kommunerna.
Jag vill ha massor med förslag och idéer, på hur framtida utbildningar ska vara utformade.
Det är ju ni, och ingen annan som vet vad ni saknar.
Min dröm är även att jag skulle kunna komma ”hem” till er i kommunerna, kanske bjuda in grannkommunen med, så man på plats kan stötta upp med de kunskaper och erfarenheter.
Då finns det även möjligheter att vi kan få en mer likvärdig handläggning som en liten ”biverkning”!
Det är så tråkigt när man får samtal från byggherrar och entreprenörer (även de hör av sig) där de ondgör sig över att det är så olika krav i olika kommuner.
Många gånger handlar det nog om missförstånd (hoppas jag) men det är tråkigt att vi inom den kommunala världen ens upplevs så, speciellt med tanke på att vi har monopol på vår verksamhet.
Så tveka inte att höra av er, jag kommer att sakna er massor annars!

Ha nu en härlig sommar, så hörs vi!
Ulrika Nolåker, ordförande

PS: Om ni vill höra av er blir jag glad! Jag nås på ulrika@byggutbildarna.com framöver! DS

14/1
2014-års Informationsmöte blir i
Kulturens hus Luleå 21-23 maj.
Mer information kommer, håll ut!!


9/12
2014-års Informationsmöte blir i Kulturens hus Luleå 21-23 maj.
Mer information kommer, håll ut!!

28/8

Hej go vänner!
Nu har väl de flesta kommit tillbaka från semestern. Själv fick jag ”äran” att jobba större delen av sommaren,
så jag är inne på min sista fjärde semestervecka nu. Men den som spar, den har, sägs det ju!
Men denna vecka har jag fått ett efterlängtad kollega till Vara. Det är länsombudet Göran Lövgren som kommer.
På tal om länsombud vill jag påminna alla länsombud att vi har länsombudsmöte i Stockholm och Åland 26-27 september.
Vi kommer även att ha styrelsemöte 26 september. Så har ni frågor som ni vill skicka med till styrelsen eller länsombuden
ska ni passa på att skicka dem. En uppdaterad länsombudslista finns på hemsidan med mailadresser och telefonnummer.
Skicka gärna över önskemål om programpunkter till nästa års informationsmöte i Luleå till mig.
Det är hög tid att börja titta på programpunkter.

Varma sensommarhälsningar

Ulrika Nolåker, ordförande

14/6
Tack alla ni som gjorde informationsmötet i Gävle så lyckat.
Elisabeth Hugg, eminenta personalen
på konserthuset, personalen på
järnvägsmuseet , alla utställare,
föredragshållare samt de
fantastiska styrelsemedlemmarna
Tack vare alla er blev det
lyckade dagar.
Presentationerna hittar ni
under fliken
Informationsmöte

Ulrika5

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/formatting.php on line 4358 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/formatting.php on line 4358 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/formatting.php on line 4358 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/formatting.php on line 4358 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/formatting.php on line 4358 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/3/6/c/fsbi.se/httpd.www/wp1/wp-includes/formatting.php on line 4358